nedeľa 30. marca 2014

Dnes

som skladala reparát z neúspešného včerajšieho obeda. :D

Už dlhší čas som premýšľala nad týmto recepisom. Zdal sa mi krásne jednoduchý (síce čas 2-3 hodiny je nepríjemný, ale netreba sa tomu aspoň venovať) a mala som chuť konečne uvariť aj niečo iné ako kravu abo kura. Prasa sa u nás veľmi nerobí (vraj mám alergiu). A ryby veľmi zriedka. A králik ešte nikdy. A...a tak som si povedala, zaexperimentujem trochu. Jahňacina mi chutí, nesmrdí, tak mi nič nestojí predsa v ceste, nie? Manžel je všežravec s prevažujúcou stránkou mäsožravectva. Nie je vyberavý, zjedol zatiaľ všetko, čo som mu naložila na tanier - nielen čo do kvantity ale aj čo do kvality. :D (Aj ten včerajší bezchutný obed napriek viacerým výzvam z mojej strany, že nech mi to dá, že to nemusí jesť. ...asi sa bál, že bude o hlade. :D)

Prvý zádrheľ nastal nevedomky v obchode. Vyberali sme mäso a ja som nevedela, aké mám kúpiť. To tak býva, keď si na nákupný lístok napíšem nič nehovoriace jahňacina. :) No nakoľko tam aj tak mali na výber tuším iba bok s kosťou a bez kosti, nepostávali sme pri regáli dlho a schmatli jeden balíček bez kosti. Keď som však dnes balíček rozbalila, bola som trochu sklamaná výzorom toho boku. Ono, asi vyzeral ako každý iný bok. Ale ja, neznalec, sa musím ešte veľa učiť o kuchynskej zvieracej anatómii. :) Tak som zvedavá, aké to bude. Víno som tam nedala celé, lebo sme po prvé nemali kilo mäsa a po druhé, muž chce ochutnať.

Tak sa nám to dusí, ja sa tu napchávam chlebom z druhej várky, ktorý je neesteticky spľasnutý. (Manžel však utešoval, že sa predávajú aj ploché chleby a sú hrozne drahé. :D)
Robím chlieb obvykle z kila múky (kombinácia hladkej a chlebovej pšeničnej) a nejako sa mi nezmestí naraz do rúry, takže pečiem na dvakrát. Tentokrát som si povedala, že druhú polovicu cesta si spracujem hneď a nechám kysnúť na papieri a potom len strčím do rúry. No...buď to cesto spadlo z dôvodu toho, že kleslo o centimeter z kuchynskej linky na plech, alebo mu vadil ten studený plech. Alebo kombinácia oboch. Prikladám fotku prvého krásavca, ktorý sa už minul i druhého spľaskanca, ktorému na chuti nepoznať jeho trochu biedny výzor. :)
Druhý

Prvý
Muž sa momentálne opeká vonku na dvorku. Natieral schody nejakým svinstvom a teraz čaká až to uschne. Síce mu závidím, že si tam lebedí na slniečku, ale na druhej strane, som aspoň pri zdroji jedla. :D Som zvedavá, kedy sa ozve jeho bruch a uzná schody za uschnuté a príde obsmŕdať, kedy to bude hotové a čím by mohol oklamať žalúdok. :)

Dodatok:
Bolo to výborné. Tento recepis môžem založiť medzi úspešné. Chutilo nám obom. Síce som sa spočiatku bála, lebo ako fajnovo to voňalo na začiatku, keď sa to mäso len smažilo načisto so zeleninou a rozmarínom, tak po pridaní vína sa jeho aróma zmenila na perníčky či svařák (niet divu, nakoľko sa tam potom pridával klinček a škorica :D). No a manžel H bol z vína dosť sklamaný. Tak som mala strach, že to ovplyvní chuť jedla. Ale nie sme až takí labužníci, aby nám nám nechutiace víno skazilo jedlo. Našťastie. Bolo to eňoňuňo. :D
Obed sme si vychutnali na dvorku v lehátkach a potom prišla na rad aj zmrzlina. :)
A škoda škodovatá, že som nemala so sebou foťák. Mali sme spoločnosť. Lehátka sme mali asi dva metre od krmítka a tam sa prišiel vykŕmiť raz kos a potom ho vyhnala dáka kosica. No...a ani jednému nevadila naša prítomnosť, napriek tomu, že sme sa rozprávali, hýbali - proste nijakovsky neostýchali v rušení vtáctva. :) Tak dlho som už dávno nerušene nesledovala vtáctvo. Obvykle vždy uletia.
A keď sme sa vrátili pod strechu, muž ma musel zachrániť od tohoto:

Držal sa tej sukne ako kliešť...možno sa bál výšky. Napokon ho muž popostrčil, capol na zem (z poschodia, chudák), ale rozdýchal to a cupital si - vraj naspäť do domu. :( :D

Prajem všetkým príjemný začiatok týždňa!

4 komentáre:

  1. Ahoj Majko,
    vůbec netuším, co je to za brouka na poslední fotce...
    A chlebík vypadá náhodou náramně dobře.
    Pohodový večer. J.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. No to netuším ani ja. Ale ma striaslo. :D
      Pekný deň prajeM.

      Odstrániť
  2. vidíš! další vlašťovka! klobouk dolů - mně metoda pokus/omyl úplně vyšťavuje - tebe super posiluje! :))

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Noo...ja si furt vravím, že to nemá cenu. Ale potom sa pre niečo ďalšie zase nadchnem a MUSÍM to vyskúšať. :D

      Odstrániť

Ďakujem za návštevu, milé slovo a prajem príjemný čas. :)