štvrtok 27. marca 2014

Sejeme, pečieme

Síce sa nad záhon už neskloním a tak má burina pré, ale aspoň doma sejem. 

Dala som druhú šancu bylinkáči. Minulý rok totiž nedopadol veľmi dobre. Sčasti aj kvôli nepeknej starostlivosti z našej strany. :)))
Čítala som v nejakom múdrom časopise, že je vhodné do byliňáku dať deravú hadicu. Že sa to lepšie zalieva. Je pravda, že bez nej to bolo minulý rok zlé. Voda mi z tých postranných káps vytekala jedna radosť, ak som si nedala pozor. Som zvedavá, či to s hadicou bude bez hlinených nehôd. :)

No a dokúpila som si samozavlažovací truhlík, tak uvidíme, či je to taký zázrak, ako sa o ňom hovorí. Ja som totiž neporiadnik všeobecnosklerotický a polievanie nie je moja silná stránka. Aj kaktusy majú tendenciu uschnúť. :D

U tohoto truhlíku ma chytila za srdce kvetinka na boku - na vypúšťanie prebytočnej vody v prípade dažďov. Mali tam aj iné - obyčajné a lacnejšie, dokonca aj iné ako terakotovej a tmavohnedej farby a bola som na vážkach...ale kvetinka to vyhrala.

K tomu som dokúpila hlinu na výsev a na bylinky. Vybrala som najmenšie balenie aké mali, ale aj tak mi zvýšila pekná kôpka zeminy.

Okrem výsevu do zeminy som sa odhodlala aj na pestovanie vo vatičke - žeruchu som tuším nejedla. Alebo to bolo tak dávno, že si iba nepamätám. Uvidíme, či mi vyrastie. Má okrem tejto možnosti buď uschnúť abo uhniť. :D
Žeruchová liaheň

A aby sme mali na okne aj niečo kvitnúce (hoci orchidea sa snaží a už jej vykvitol druhý púčik), vysiala som aj dáke kvetiny. Chcela som olúpiť bylinkový záhon pri skleníku o tulipánových votrelcov, ale semienok bolo priveľa a kvetináčov málo.

Do plechoviek od laku nafarbených na čierno (čierny mat Eternal - zisťovala som u Moniky, na čo sa dá písať potom kriedou - tabuľovú som kupovať nechcela, lebo mali len syntetickú) som zasiala ľan a margarétky. Pôvodne som farbu kupovala na plechovú tabuľu, aby sme mali kam písať odkazy, ale som rada, že som to skúsila najprv na plechovkách. Zistila som totiž, že tá farba dosť smrdí už aj uschnutá. :( Takže ak neprestane, tabuľa asi nebude. :) Plechovky boli plánované na vonkajší parapet, ale až keď sa trochu viac oteplí. No v kuchyni som ich nechať nemohla, pretože som tú farbu furt cítila. Hodila som ich na okno nad schodami, no obávam sa, že tam mi nič nevyrastie, lebo zabudnem polievať. :)

A aby som si nemusela pamätať, čo som kde zasiala, narýchlo som si urobila štítky s popiskami. Je veľa pekných nápadov, ale zdali sa mi príliš mohutné na tak malý priestor, tak som ich urobila najjednoduchšie ako sa dalo. A priznám sa, premýšľať som nad tým veľmi nechcela, lebo by to mohlo dopadnúť tak, že by som napokon neurobila žiadne a potom by som nevedela, kde je roketa a kde rukola. (Že je to jedno a to isté...len jedno je vyšľachtené, som netušila. Keby som pri nákupe lepšie čítala, mohla som si kúpiť niečo iné. :D)


Čomu som sa celkom potešila bolo zistenie, že máme aj modrice na záhrade. Myslela som, že padli za vlasť pri mojom minuloročnom búrlivom pletí. :D Ale všimla som si pri vešaní prádla kútik, ktorý som neskúmala, a ľaľa, zmodralo to tam pekne. :) To som rada. Ten kvietok sa mi veľmi páči.


Prvé narcisy sa už pomaly ukazujú, ale ešte stále nevykvitli, takže foto inokedy. Ktovie, či ich stihnem vidieť. :D

Na večeru som urobila sardinkovú pomazánku. Robím stále tú istú, ale nikdy nechutí rovnako. (Veď ako by mohla - v MOJOM prevedení nechutí nič dvakrát rovnako. Ešte som sa k tomu levelu nedopracovala.) Avšak, tentokrát sa mi obzvlášť podarila. A tak som zjedla 4,5 rohlíka (slovami štyri a pol - hmm, za tým potom ešte kus koláča...no...ale mi nebolo zle z prejedenia, čudné!).

A ako sa pomaly stáva zvykom, v stredu pred príchodom manžela pečiem koláč. Tentokrát to vyhral švédsky koláč (zase inšpirácia od Moniky). Zaujala ma jeho príprava. Musím povedať, že som ani nemala veľký problém s postupom. Konečne. :)) To, že mi došla polohrubá múka a zas som nadstavovala miešaním hladkej a hrubej, to sa u mňa stáva už klasikou. :) Akurát s hrozienkami bol malinkatý problém. Mali sa máčať v rume. Predtým som ich chcela opláchnuť vo vode, čo dopadlo tak, že som na ne naliala horúcu vodu a ... pustila misku z ruky. Dačo som šla robiť, potom som odišla do mesta a keď som po príchode konečne začala piecť, zistila som, že moje hrozienka nebudú mať fajnú rumovú príchuť, lebo sa až príliš dôkladne vyčvachtali vo vode. :D No čo už. Nabudúce sa snáď podarí.
Pri dnešných cenách masla som kombinovala maslo s Herou. Maslo si dáme radšej na chlieb.

Trochu som tŕpla, či bude nejaký výbuch. :D



Akurát nabudúce MENEJ cukru. Zdá sa mi strašne sladký. Ale je fajnovo mokrý. MŇAM. Manžel dnes pri raňajkách vyhlásil niečo v tom zmysle, že si ten recept mám podškrtnúť zlatou farbou. :D Tým mám asi povolenie ho zopakovať!

Koniec. Idem variť obed!

Dovarenia!!!

7 komentárov:

  1. Švédský koláč bych si dala s velkou chutí!
    Jsi velká zahradnice, ale já se musím taky pochlubit - na balkóně mám stále pažitku :-)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Môžeš prísť na návštevu, ešte máme. :D Je taký sladký, že sa ho veľa naraz nedá zjesť.
      Oooj, pažítka, tú by sme si dali s mužom na chlieb... :)))

      Odstrániť
  2. to, že vyhrála kytička naprosto chápu ! :))
    musím taky vyrazit pro truhlíky na muškáty, ale já mám ještě čas :))

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. jj, aj na budúci rok sa dá nakupovať. :D
      hmm, muškáty sa kedy dávajú vonku? a vlastne...ani neviem, či nejaké prežili zimu v pivnici. :)))

      Odstrániť
  3. Teda ta jedeš Majo:-)) Jak v kuchyni tak na zahradě:-))
    Pár dní jsem byla bez internetu, tak doháním:-)))
    Ajka

    OdpovedaťOdstrániť

Ďakujem za návštevu, milé slovo a prajem príjemný čas. :)