piatok 25. októbra 2013

Všelijaké

pečenie.

Dnes som mala v pláne urobiť gombíky na adventný kalendár podľa Ajky. Aby som náhodou neblokovala trúbu počas víkendu. Lenže, hodnú chvíľu mi trvalo, kým som našla hmotu. :D V tom bordeli som ju nevedela nájsť. No, bodaj by vedela, keď bola v taške, kde nemala byť. ;)
Chcelo by to nejako zorganizovať. Pooddeľovať bavlnky od korálok, tie od látok a od plste  a tie od farieb a od servítok. Všetko od všetkého. Takto sa v tom veruže nevyznám. :D
Moja prvá práca s Premo hmotou (ponúkli mi ju v obchode ako novinku, že asi sa s ňou bude dobre robiť, lebo je veľmi mäkká) skončila so zmiešanými pocitmi.
Na jednej strane ... som taká šikovná, že dokážem pripáliť nielen koláče, ale aj hmotu :D Pýtala som sa v obchode, či to mení farbu upečením. Vraj nie. No ak ozaj nie, tak teda, musela som ju pripáliť. :))) Avšak, keďže výsledný odtieň skúšobnej várky mi vyhovoval, nechala som aj druhý plech tak isto dlho v rúre. Hej, moja vina, nedodržala som technologický postup...písali, že 30 minút pri 130°C je to na hrúbku 6mm, ja som mala 125°C cca 25 minút hrúbka cca 2-3mm. :) Snáď to vydrží.
A na tej druhej strane ... obdivujem všetkých, ktorí z toho robia náušnice a iné krásy. Aj tá najmäkkšia hmota, ktorú som mala (Fimo, Cernit a iné, čo som skúšala v obchode, boli fakt o hodne tvrdšie), sa mi ťažko hnietla. Predstava, že hnetiem rôzne farby a robím nejaké obrazce mi neprišla lukratívna, aj keď viem, že to budem musieť raz vyskúšať, lebo mi nedá. :D
Inak sa s ňou robilo dobre. Vyvaľkala som to obyčajným váľkom na cesto, ktorý som obalila do potravinovej fólie. Nenašla som totiž rovnú sklenenú fľašu ani nič iné, vhodné.
Nevedela som sa iba rozhodnúť, ktoré vykrajovátko použijem. Trochu som bola sklamaná, že som v tom vreci nenašla žiadnu kométu. Celkovo tam bolo viac formičiek ako vykrajovátok. Ale nevadí. Vyskúšala som pár z nich, ktoré sa mi hodili veľkostne, a ako najlepšia mi vyšla hviezdička.

Všimnite si farbu. Biela perleťová. :)

Iste, trochu skresľuje aj blesk, ale namiesto bielej perlete mám nejakú medovozlatú. Myslím však, že pekné.
Včera som zošila ďalšie 4 ponožky a dokonca dve sú už úplne hotové aj s pútkami na zavesenie. Ale ukážem, až keď ich bude viac. Mala by som to zvládnuť do utorka. Príde totiž manželík, ta nech nemusím hrať mŕtveho chrobáka. Takže cez predĺžený víkend ma čaká hlavne dokompletovanie ponožiek, ale musím robiť pomedzi to aj niečo iné, bo určite bude zvedavý, čo som robila, kým tu nebol. :) Bo keby som povedala, že nič, strašne by sa čudoval a asi by bol aj nespokojný. :)
No a predvčerom som vyskúšala upiecť KOKA sušienky podľa tohto receptu. Zaujal ma jednoduchý postup (hnevá ma iba, keď treba do recepisu iba žĺtko/bielko...čo ja potom s tým zvyškom? Včera na večeru som mala teda bielkovú praženicu so šunkou...a musím povedať, že nič moc. To žĺtko nerobí iba farbu. :D ) Sušienky som robila z dvojitej dávky, lebo 240 g múky sa mi zdalo málo. Tak som sa z toho ušúľala a nabudúce bez pomocníka toľko robiť nehodlám. 150 kúskov mi vyšlo. Škoda len prvého plechu. Ten bol tiež taký skúšobný - ako dnešné gombičky. :) Horšie je, že výsledná chuť nebola prijateľná. Farba by sa zniesla, ale zhoreniny jesť nemusíme. Tak som ladila, ladila, každým plechom. Najlepší bol plech, ktorý som vybrala "predčasne" z rúry, lebo som musela na záchod. :D Ale mužovi chutilo, aj jeho kolegovi v práci, dokonca aj našim robotníkom. Len jeden tuším pohrdol - no, pivné ani bôčikové sušienky som ešte nejedla. :D

Prajem príjemný predĺžený víkend. Nech máme slnko, aby sme si mohli ešte užiť jesenné lúče niekde na prechádzke šušťavým lesom.

7 komentárov:

  1. Ahoj Majko, knoflíčky vypadají krásně perleťově, vůbec mi nepřipadají připálené:-))
    Taky nemám ráda recepty, kam se dává jen žloutek.... já tam většinou picnu celé vajíčko:-))) Výjimkou jsou vánoce, kdy dělám z bílků pusinky:-))
    Ajka

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. No, ale potom zmenili farbu a v obchode nevedia, čo hovoria. Ta kde je pravda? Ale ako som písala, mne sa zmena farby hodila.
      Na pusinky som si spomenula...ale minula som celý sáčok kokosu. :D A nie som taká pekárka, aby som vedela, či mi celé vajce recept pokazí abo nie. Tak som mala skorodiétnu večeru. Keby som nerobila z dvojitej dávky, ta si tam buchnem aspoň jedno celé vajco...ale takto toho bolo dosť. :)

      Odstrániť
  2. To jsi dobře vymyslela - použít hvězdičky a na dvacátéhočtvrtého měsíc:-) Také dávám zpravidla celé vajíčko místo žloutku. Zbylý bílek lze použít do těsta na nudle. Kamarádka si je mrazí a když jich má víc, upeče pusinky. ahoj a hezký prodloužený víkend a přeji ti nit, co se nebude drhat a cuchat - hezké šití:-)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. No, počkať! To si vymyslela Ty. :D Ja som ten mesiac mala iba na skúšku, ako by to vyzeralo. Ale možno Tvoj nápad použijem, ak dovolíš, lebo sa mi zdá zaujímavý.
      Dík za prianie. Avšak v tom chaose sa mi tie dve nitky stratili a tak asi budem musieť zošívať mulinkami, ak nájdem správny odtieň. Vôôôbec nechápem, kde sa mi zapotrošili. :)

      Odstrániť
  3. To je snad samozřejmé - byl to první nápad, když jsem se podívala na první foto - modré nebe plné hvězdiček a jeden srpek měsíce.....já mám "sněhové vločky" .. ..stejně říkám, že víc hlav víc ví.....ahoj Zuzana..

    OdpovedaťOdstrániť

Ďakujem za návštevu, milé slovo a prajem príjemný čas. :)