nedeľa 20. októbra 2013

Včera som sa

prekvapila. Mám tip na vianočnú výmenu u Ajky.
Krásny svietnik. Keď nájdem pekný citrus v obchode, oprášim si svoj dávny pokus.

Už som aj trochu začala, tak som zvedavá, či nebudem musieť vymýšľať niečo iné. To závisí od toho, koho ku mne Ajka vylosuje. Možno sa to nebude vôbec hodiť. To však vadiť nebude, zužitkujem iným spôsobom. :) A nič z toho by som nevymyslela, nebyť toho, že som na seba uplietla bič:

Pustila som sa totiž do adventného kalendára, (ktorý sa šije podľa Ajky,) aby som mala pokojné spanie. :) Toľko som totiž na neho myslela od zhliadnutia gombíkov...a keď som potom ešte zbadala ponožtičky...juuuj, nedalo mi. Šijací stroj však nevlastním a to ma dosť brzdilo v rozlete. (A brzdí aj naďalej. :D) Premýšľala som teda, ako si výrobu čo najviac zjednodušiť. Desila som sa toho obšívania. Tak som si trochu pomohla tým, že som strihala prehnutú látku a tým som si ušetrila aspoň jednu stranu. "Nanešťastie" až pri samotnom šití mi napadlo, že NAJJEDNODUCHŠIE by bolo kúpiť nejaké farebné ponožky. :))) Smola. :D Už keď som však kúpila vianočné látky, ta by bola škoda ich nejako nezničiť...pardón, nepoznamenať.


A prečo to prezentujem, keď to nie je ešte hotové? Lebo sa obávam, že keby som to neukázala, tak by som mohla hrať potom mŕtveho chrobáka. Som totiž tvor lenivý a k tomu všetkému, keď ma ešte niečo prestane baviť, ta to nedokončím. Hanba mi!. Ale takto, keď to už "svet" vie, ťažko utajím začatú prácu a budem ju musieť dokončiť. Ide predsa o česť. :)) Hahaha.
Ono, zistila som, že to obšívanie nie je taká katastrofa, ako sa mi spočiatku zdalo (spomienky na šitie plachty na mužove klávesy alebo Kindle sú ešte stále silné a neveselé :D). Hej, trvá to dlho (jednu ponožku robím tak cca 15 - 20 minút...no, nie je to tak, že rrrrrrrr,  rrrrrrrr a šmyk - a už je hotovo), ale je to takmer návykové - keď začnem, tak mám chuť skončiť a keď skončím, chcem začať ďalšiu. Ale po chvíli ma to prejde a prekladám to aj niečím iným...trebárs jedlom!?! :D Už len kvôli tomu, že asi po 10 minútach dostávam do ruky kŕč. :) A to ani nijako extra pekne nezošívam. Predpokladám, že je i nejaký luxusnejší steh. Dúfam však, že aj ten môj kostrbatý niečo prežije a zvládne uniesť zopár maškŕt.
Nad čím však teraz dumám je to, ako urobiť podhnutie vrchnej časti. Tam už ten steh bude veeeľmi viditeľný. :( Napadajú mi dve možnosti. Ba vlastne tri. Vykašľať sa na estetiku a proste to zošiť (riešenie nevyhovujúce). Zaloviť v pamäti po "neviditeľnom stehu" (riešenie náročné na čas - ale mám ho kopec). Kúpiť zlaté maličké zicherky (riešenie obťažujúce peňaženku). :D Má niekto ešte iný nápad, ako mi uľahčiť život? Mne by sa celkom páčila nejaká stužka/krajka v hornej časti. Ale so svojimi schopnosťami sa jej radšej vzdám. (Kúpiť ju však budem musieť, aby som to mohla dokončiť - nemám za čo vešať.) Už bez tak mi straší v hlave, čo sa bude robiť s tým obrovským kusom látky 80 x 80, resp. 88 x 88 cm. TO obšívať aby pekne vyzeralo...to bude zas srandy kopec. Mám však plán B, ak plán A (A ako Ajkin) bude nad moje schopnosti, sily a chuť. :D A to je hlavné.
Hmota Premo čaká v sáčku na svoj deň D. Najprv sa musím pohrabať v tomto sáčku a zistiť, či tam je nejaká formička, ktorá by sa mi páčila a potom nájsť nejakú podložku na vyvaľkanie vhodnejšiu ako doska, na ktorej sa vaľká cesto na jedenie. :)
Provizórne riešenie pre plamienok. Kde ho zapáliť v šikmostennej izbe (tak, aby neostal na novej bielej stene čierny fľak?), ak na podlahe pod najvyšším miestom stropu sú buď dvere alebo postele? :D
No a aby náhodou niekomu nevyvalilo bok od zvedavosti, čo to tam vpravo na fotke...tak toto to:
Skúšala som ruže z lístia. Na fotke vyzerajú lepšie a najlepšie tu.
Kúsok jesene zvonku u nás doma ladí so starou lampou čakajúcou na namontovanie. Manžel chcel do spálne. :D Tak kým sa nebudeme môcť presťahovať do spálne, užije si ju v podkroví.

Prajem vám príjemné vykročenie do nového týždňa. Nech sa darí. A nech máme slnečné počasie až do novembra! :D

6 komentárov:

  1. Hezké růžičky:-) a máš odvahu, já bych se do ručního šití ponožek asi nepustila. Mám však nápad. Prodávají oboustranný nažehlovací vliselin a tak bych ho použila a zažehlila jím lemy. Buď ho mají v metráží nebo jako pásku - zažehlují ho na podložení oblečení, proto o něm vím. A také přeji, aby vám podkroví brzo "vyčichlo" - to by asi urychlilo topení. Ahoj a hezký týden. Zuzana

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ooo, Zuzano, ďakujem za nápad. Asi sa po ňom budem zháňať.
      Hej, kúrenie by malo pomáhať. Ale cez víkend to veľmi nejde, lebo by som vykúrila asi svokru z dolného bytu. Ešte to nemáme totiž veľmi zošteľované tak, aby to dobre fungovalo aj u nás aj u nej. Tak furt niekto "trpí" - buď jeden extrémnym teplom abo druhý chladom. :D Pokojný pondelok prajeM.

      Odstrániť
  2. Majo ty jsi dobrá, pustit se do ponožek bez šicího stroje, to fakt smekám!
    Vršek můžeš zažehlit jak píše Zuzka, ty zažehlovací pásky by měly být v každé galanterii. Nebo můžeš vršek obháčkovat. Taky stačí vršek jen založit a přežehlit, ono by to mělo držet.
    p.s. víš že se prodávají takové mini šicí stroje do ruky? Vypadá to jako sponkovačka a stojí pár stovek, koukni:-)
    http://www.mega-obchod.cz/obchod/domaci-potreby/sici-stroj-do-ruky.html

    Ajka

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ajko, asi ostanem pri tých zažehľovacích pásikoch. Háčkovať neviem. :D Maximálne zvládnem retiazku. Skúšala som na nete nejaký jednoduchý návod, ale....všade robili samé zložitosti a OBYČAJNÝ štvorec nikde. Ja by som sa na začiatok hlavne rada dostala na druhý riadok. :) Pojmy krátky stĺpik, dlhý stĺpik a pod. mi nič nevravia. No aj tak, myslím, že mám momentálne o zábavku postarané aj bez háčkovania.
      Inak, o tom ministroji som nikdy nepočula. Vyzerá to zaujímavo. Možno ak nebude iná možnosť, zadovážim si. Podstrčím mužovi, čo on na to. :D
      Prajem pekný deň.

      Odstrániť
  3. Teda pustit se do tolika ponožeček ručně - to by se mi asi nechtělo. Máš můj obdiv.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ďakujem. Sama sa divím, že som sa do toho pustila. A teraz neviem skončiť. :D Ale keď mi to tak dlho vŕtalo v hlave, že som proste musela. Snáď to stihnem za necelý týždeň - aspoň tie ponožky a gombíky. Muž nie je doma, tak by som sa mala posnažiť, ak to chcem ako prekvapko.

      Odstrániť

Ďakujem za návštevu, milé slovo a prajem príjemný čas. :)