streda 24. júla 2013

Zábava pre môjho manžela




... "utrpenie" pre mňa. :)

VARENIE!

Po viacerých rokoch varenia len tak z hlavy, (skoro ako psíček a mačička, len trochu jedlejšie) ma už unudilo zakaždým variť to isté (očividne došli nápady) a začala som premýšľať, že by som mohla vyskúšať variť podľa receptov. A zhodou náhod som na narodeniny dostala knižku s príhodným názvom. MASO !!! :) Tak aby človek nevaril, nie?

Celá žhavá (slovenské žeravá sa mi nebárs pozdáva) som sa pustila a keďže z množstva receptov sa nedalo vybrať, skúsili sme výber povedz číslo. Ale bieda. Čísla sa nám strafovali do jedál, ktoré bolo treba marinovať aspoň cez noc, prípadne piecť. :) A v tom čase sme ešte rúru nemali. Podarilo sa nám však nájsť niečo prijateľné z hľadiska času, techniky aj surovín. Pochutili sme si, len už neviem, čo to presne bolo.

A ako sa vraví, s jedlom rastie chuť. Lenže čo s problémom, že som varenie končila o 10 večer? To ma fakt nebavilo. Spomenula som si však na to, že bráško má kopec kuchárok (knižné, DVD; vášnivý kuchár) a že má aj od J. Olivera (och, pravá platonická láska priamo cez žalúdok na prvý pohľad - manžel toleruje!) 30 minút v kuchyni. To by predsa mohlo vyriešiť môj problém dlhého pobytu v kuchyni, nie? Podarilo sa mi od neho vydrankať, aby požičal (našťastie ho zamestnávala novinka s 15 minútami :) ) a keď sa podarilo stretnúť sa, pustila som sa do vyhľadávania vhodného receptu (tygrie krevety vskutku nemám odvahu kupovať a pod.) Našli sme a už ani neviem, ktorý bol prvý (hoci je pravda, že sme zatiaľ uvarili dva recepty iba). V každom prípade...myslíte, že som strávila v kuchyni 30 minút? A keďže nie som profík, tak ... myslíte, že som strávila v kuchyni hodinu a pol? Lebo síce je to dlho oproti J.O., ale nemôžem sa s ním porovnávať a ja by som aj s takým časom cítila zadosťučinenie, že to bolo krátko. Lenže OMYL !!! Strávila som v kuchyni asi 4 hodiny!!! Šla som spať celá zničená, znechutená, že to nefunguje a netušiac, kde robím chybu. :) A odvtedy sa to so mnou vlečie. :) Mám chuť zase skĺznuť k svojim starým známym šup-sem-šup-tam-hotovo jedlám, ale zatiaľ odolávam. Raz sa (dúfam) vypracujem. Zatiaľ však varím 4-6 porcií naraz, aby sme mali na viac dní do práce. :)

Dokonca som pri jednom recepte zničila ponorný mixér – naivne som dúfala, že mi rozmixuje aj kúsky chleba (tuším zrovna to bol recept, ktorý trval tie 4 hodiny). Občas som vskutku bláznivá. Dlho sme boli kvôli tejto mojej bláznivine bez možností si dať banánový koktejl. :) Už je však všetko v poriadku, lebo máme v domácnosti nový Hand Processor! Zvláda kopec vecí, takže si budeme môcť rozšíriť svoje kuchynské experimentovanie.

A prečo je v názve tá zábava pre manžela? On sa prosím pekne zabáva na mne, ako pri varení bedákam. Vraví, že má prvý pôžitok z jedla už počas prípravy. :)

Ale aby nebolo o varení bez virtuálnej ochutnávky...pripájam fotečku jedla práve od J. Olivera s názvom Super rychlé mleté hovězí. 

   

Podľa mojej skúsenosti názov zavádzajúci. :) Ale výborná kombinácia mäsa, mrkve a rapíkatého zeleru sa oplatí a keď sa tak zamyslím, tak neviem, prečo mi to varenie trvalo (a trvá) taaaaaaaak strašne dlho.



Máslové fazole (iba podľa názvu, v obchode som našla len také drobné) zmiešané s cestovinami mali byť bez cestovín, avšak potrebovali sme nadstaviť prílohou - zemiaky z receptu som k tomu nerobila.

Dobré to všetko bolo. Ale čo VY? Varíte z hlavy, alebo podľa osvedčených receptov?

Dobrú chuť a zas niekedy dovarenia. :)

5 komentárov:

  1. Hmm, chutně to vypadá:-))
    Většinou z hlavy, po tolika letech už to v tý hlavě mít musím:-)))

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Tak snáď aj ja budem mať po rokoch dačo v hlave. A dúfam, že to nebude iba skleróza. :D

      Odstrániť
  2. Ahoj Maja, zaujímavý príbeh z kuchyne. Priznávam, že som sa občas usmiala popod fúz :). Varenie je umenie, niekto mu prepadne a niekto ho berie ako nutnosť. Ja skor patrím do druhej skupiny, občas sa zadarí a doma chvália, ale niekedy sa nezavďačím a ohŕňajú nos, vtedy mám chuť vykašlať sa na celé varenie. Ale pečenie, to je niečo iné, to ma baví, asi preto že mám rada sladké. Držím palce s hľadaním optimizmu aj v kuchyni. Renata

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. :-) Ja som s tým pečením asi ešte horšie ako s varením. Ale ja inak varím celkom rada (možno nie vždy, ale predsa...), aj keď to asi podľa článočku nebolo celkom jasné. Len niekedy to nevypáli dobre. Ako napríklad mäsový pie s pórom, jalbkami a škoricou? Tuším tak to bolo...mne to ABSOLÚTNE nechutilo, ale spolubývajúca to s chuťou dojedla. :D Dodnes nechápem. :)

      Odstrániť
  3. Majka neuveríš ale aj ja som si povedala tak a idem konečne skúšať niečo variť ine ako furt to iste. Potvarala som knihy, požiadala ujka Googla a začala variť...ale len na chvíľku, lebo mi syn povedal že sa somnou niečo deje, či niesom náhodou chorá a že on chce naspäť tu moju kuchyňu. Hm... tak to dopadlo. A naše starosvedské jedla dostali u nas voľnu. Inak tiež si nemyslím že až tak nerada nevaríš...lebo na fotke to vyzerá veľmi dobre, tak si to musela variť s chuťou :-) Pozdravujem a ďakujem u mňa za návštevu.

    OdpovedaťOdstrániť

Ďakujem za návštevu, milé slovo a prajem príjemný čas. :)