utorok 8. apríla 2014

Nevydržala som to

a začala zahradníčiť.
Začalo to nevinne. V štvrtok. Hráškom. Urobila som malú hriadku na záhrade. Nejako mi asi nestačili bylinky v kvetináčoch. Síce mi všetky vyrašili, ale...majoránka sa vôbec nemá k svetu a žerucha sklamala na plnej čiare. V návode písali, že do týždňa vyrastie. Nevyrástla ani za dva týždne. A to som sa snažila a pravidelne rosila, aby mala vlahu a nebola suchá. Vie niekto poradiť, kde robím chybu? 
A tá majoránka...neviem čo s ňou. Už dva roky sme sa snažili ju vysiať na záhradu. Nepodarilo sa. Skúsila som teda do kvetináča. No asi ani v ňom nechce žiť. Sme odkázaní na sušenú. 
(Je búrka. Juuuuuuu. Prší! Naplní sa nám trochu barel!!)
No ale nechám bylinky bylinkami a vrátim sa naspäť k hrášku. Nejako ma to v ten štvrtok chytilo a bola som taká nadšená, že som nakazila aj muža. Tak sme sa v sobotu vydali nakupovať semienka a hlinu a ... ako správni falošní záhradníci (iba podľa mena) sme sa rozhodovali na základe neznalostí a nevedomostí. :)))
No a tak som po obede vysiala šalát a redkvičku. A do kvetináčov sme zasiali ešte pár paradajok a ružičkový kel a teraz neviem či aj špenát. (Nezapísala som si. :D)
Palice čakajú na hrášok. Vpravo od žltého kríku bude rásť mňam-potrava pre slimáky. :D
Ale nestačilo mi to. V pondelok som založila novú hriadku, kam prídu tie paradajky z kvetináča. Ak vyrastú. :) Zatiaľ tam je na pokus iba redkvička a ružičkový kel.

Hriadku som si obložila starými škridľami, nech aspoň trošku zamedzím burine prerastať do záhonu. Ale som si vedomá, že zátaras by musel byť aspoň pol metrový, aby to zabránilo pýru a svlačcu a ostatnému plevelu sa pleveliť medzi našimi budúcimi paradajkami. :D
Záhon mi po oplotení nakoniec pomohol porýľovať manžel, ktorý po skončení svojej pracovnej doby sa hlásil dobrovoľne do služby. Okrem rýľovania chcel vyskúšať aj kompost z kompostéru. Priznám sa, mám voči tomu nedôveru. Nahádzali sme tam všeličo možné, čo tam podľa návodu nepatrí (BURINU a orechové vetve). Porazilo by ma, keby som si odplevelenú hriadku dobrovoľne zasypala ďalším plevelom. :D
Veruže nedôverčivo sme pozerali na spodku nádoby, ako si to tam žije. Priznám sa, nepamätám si, ako to vyzeralo u babky. Ale nemala som dojem, žeby to vyzeralo takto! :D Tak som povedala, že treba pokus. Do kvetináča hlinu a tú zmes z kompostéru a uvidíme, čo z toho vyrastie. Manžel sa do toho pustil, a neodpustil si tam vysiať aj špenát. Že keď už, ta už. :D
No. Uvidíme, ako dopadnú tieto naše prvé záhradnícke pokusy.
Ešteže kvetinám sa darí aj bez našich experimentov. :)
Majte sa krásne.

Na love potravy.

Fuj. Tak som sa zľakla, až som musela cvaknúť. :D



Malinký poklad. Jedna jediná. Zatúlaná. :)






8 komentárov:

  1. Jé Majo, z tebe se už stává zahradník:-))) Žerucha je řeřicha? Ta většinou rychle vyroste, jak plevel, tak nevím.... možná špatné semínka. Na záhon pro rajčata můžeš dát černou netkanou textilii. Jednak budou mít rajčata "od nohou" víc teplo, jednak ti tam neporoste plevel:-))) Ale kvete ti to tam pěkně, moc pěkně:-)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Jj, žerucha = řeřicha. Ale u nás doma sa neplevelí. :D

      Odstrániť
  2. jéé, tak příjmení jsem podle názvu tipovala správně :)) dobrý!!!
    jste úžasní, jak se do všeho vrháte! držím palce

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Majka ty ma vieš tak furt rozosmiať :-)) To vaše záhradničenie je fantasticke, celkom slušne realne rozmýšlanie ale tak srandovne opísane akoby to ty dvaja ...a je to...
    Záhončeky podarene a dobrý nápad to je obložiť škridlami, jasne že to pomôže. A záhrada kraaasne ti to kvitne, obdivujem, páči sa mi. Pozdravujem a maj sa krásne.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. ďakujem. Záhrada vyzerá pekne, lebo snímam detaily. Keby som ju vzala vcelku, z kuchynského okna, každý by videl, akú máme neusporiadanú džungľu. :D Plány na zmenu síce sú, ale momentálne nie je čas a je treba to prekonzultovať so svokrou.

      Odstrániť
  4. Zahradničení je prima, a výsledky vypadají dobře:)

    OdpovedaťOdstrániť

Ďakujem za návštevu, milé slovo a prajem príjemný čas. :)