štvrtok 29. mája 2014

Postreh z nedávnej prechádzky

...a iné udalosti, čo sa u nás u/diali.

Nikdy predtým som si nevšimla, že lupienok zo šípovej ruže má tvar srdca. :) A vy? 

Vzala som si jeden lupienok domov. Ale...pri vyberaní Kvetinky z kočiara som naň zabudla a zapotrošil sa mi kamsi.
Cesta vedla popri chovných rybníkoch, kde som našla milú rodinku.
Toľko malých kačiatok, až sa mi na záber nezmestili. Deväť ich bolo. A aké boli poslušné. :)

Šla som omrknúť, či sa dá už niekde trhať baza. Ale väčšina kvetov ešte nebola rozkvitnutá a tých pár kvetov som nechala na kríku. Som zvedavá, či budúci týždeň ešte niečo bude kvitnúť. Chcela by som vyskúšať urobiť sirup i limonádu. Uvidíme. A tak namiesto kvetov som si domov priniesla iba fotku.



Minule som dostala chuť na niečo doma upečené. A keďže sme mali jablká a hrušky, vyhľadala som recept na bábovku. Nuže...neviem, kde sa stala chyba, ale cesto som do formy dávala vareškou. Nelialo sa. Možno sa ani nemalo, ale v recepise som si nejakú zvláštnu poznámku nevšimla. :D No ale to by nebolo ešte nič. Horšie je, že sme tú bábovku nedopiekli. :D Aha, čo sa stalo po vyklopení. :)))
Tak ju z drvivej väčšiny zjedol manžel. :D Ja som si veľmi netrúfla, aby som nenarobila šarapatu v bruchu sebe i Kvetinke. Už beztak máva často kolikové stavy.

Jeden podvečer, po daždi nám nebo vyčarilo dúhu. Bola krajšia ako ju zvládol zachytiť môj starý foťák.

Minulú sobotu sme mali krstiny našej Kvetinky. A hostia boli milí. Nedostala darčeky iba ona, ale jeden dokonca aj ja. ...že vraj "pôrodné". :D Som sa potešila - šatka sa mi páči.

Ostatné darčeky som nefotila. Boli to pár kúskov oblečenia a hračiek. Spomeniem však jeden extra. V tvrdej väzbe s nadpisom "meno a dátum" sa skrývali rôzne noviny z dňa D. Som zvedavá, kedy ju bude zaujímať, čo všetko sa písalo v novinách, keď sa narodila. :) No a okrem tej mega knihy ešte rozkošný kočiarik. Ten som musela odfotiť.

Roztomilá papierová taška, ktorá ukrývala...

ešte roztomilejší darček. :)

Vnútri sú nejaké bonbóny. Nebudeme čakať, kým vyrastie a bude ich môcť jesť. :D Zjeme sami. :)))

A jedna otázka na záver. Má niekto skúsenosť, čím vyčistiť zašlý kov?
Máme staré skrine so starým kovaním. A chcela som im vrátiť ich dávnu krásu aspoň vyčistením kovania, keď už na "rekonštrukciu" samotných skríň nemám čas. No drhnúť celé veky s hubičkou sa mi nechcelo a ani nemám toľko času. Tak reku, zistím, či nemáte na to niekto nejaký dobrý tip.

Joooooooj, nemôžem ešte skončiť. Kvetinka spí, tak využívam čas a robím všetko možné, načo mi nestačí jedna ruka. :D
Pustila som sa do výroby hrazdičky. Viem, trochu neskoro, veď už máme mesiac a pol za sebou. A ktovie, či stihnem dokončiť tak, aby ju ešte bavila. :D

A vybehla som na záhradu. Inšpirovala ma suseda, ktorá vo vetrovke chodila po záhrade a .. mám dojem, že niečo zbierala. Žeby slimáky? Tak som vyšla aj ja, schytila nožík a ... začal masaker. A nech sa zelení rozčuľujú koľko chcú. Ale takto mi zmasakrovať šalát, redkvičku, kôpor,...? Celá úroda v kýbli.

Ten nechtík vľavo si nevšímajte. :D

Otázka: keď kvitne redkvička, tak som ju nechala príliš dlho v zemi? Už mi totiž vybieha do kvetu.

Včera sa mi podarilo zasadiť zvyšné priesady. Najprv ukážka svokriných paradajok v skleníku. Priesady kdesi kúpila.

No a teraz tie moje. :D

To je rozdiel, čo? A ani nebudem opisovať, že na jednej záhrade (moja obľúbená, furt keď idem okolo, tak očumujem a kochám sa tým poriadkom, ako to tam krásne vyzerá a rastie) tie paradajky mali už skoro meter do výšky. A neboli v skleníku. Tak som zvedavá, či pozbierame aspoň 10 paradajok. :D Dala som svokre do skleníku po dvoch priesadách z každého druhu. Budem môcť sledovať vplyv skleníku. Hoci to bude nie veľmi porovnateľné, lebo zemina je tam iná. Taká nejaká ... vyprahnutá. A to každý rok sa tam sype nová a nová zemina. Hmm.
No...a toto sú, teda boli, budúce ružičkové kapustičky.
Ešteže som nestihla všetky zasadiť. Tie, čo som sadila včera, dostali ochranný kabátik.


Odrezky z odvodných rúr od digestoru. Manžel bol taký láskavý, že SÁM OD SEBA ich nechal so slovami, že sa mi možno zídu na nejaké kvetináče. :) Kvetináču bez dna som sa v duchu zasmiala, ale ocenila som jeho pozornosť a tušila som, že ich využijem. A veruže, skoro sú z nich aj kvetináče. :)

V skleníku máme rôzne kvetináče. A minule mi muž hovorí... "máme v skleníku asi marjánku". No vyviedla som ho z omylu, že to bude pravdepodobnejšie gaštan. :D

A na záver nedávno založená hriadka. Fazuľa, špenát, rukola. Som zvedavá, či ubránim budúcu úrodu pred tou pliagou. :)
Slimáky žerú aj tulipány. A nechtík. Asi sú všežravce. :-/
Majte sa krásne. Ja idem, dieťa mrnčí.








4 komentáre:

  1. Jojo Majo, všežravci. Pěkně ti to zmasakrovali ... fakt děsný. Ale nejsi sama, ono je to skoro všude stejné, u nás jsou přemnožený, no hrůza.
    Ředkvička nekvete proto že je dlouho v zemi, tam je jiný zádrhel .... ale přesně nevím jaký:-)) Asi nebyla odolná proti vybíhání do květu:-) Ale nech ji kvést a pak si posbírej semínka.
    Ochranné kabátky jsou supr, já dávám pet flašky:-) A ten rozdíl v rajčatech v létě zmizí .... no aspoň myslím:-)) Ale asi jo, oni to ty tvoje rajčata doženou a kdoví, možná nakonec budou i větší:-)))
    Jé a bábovka, to mohly způsobit jablka a hrušky, asi pustily moc šťávy ... no taky se mi už párkrá stalo, že jsem místo bábovky měla trhanec a vždycky to byly bábovky s ovocem:-)) Ale manžel jí snědl, takže musela být dobrá, a to je hlavní.-)))
    Sirup z bezu jsem dělávala... a naše mamča ho smažila jak řízek, ale to mi moc nechutnalo:-))
    S kovem neporadím, fakt nevím:-))
    Ajka

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Vrelá vďaka za vyčerpávajúcu odpoveď. :)))
      No...uvidíme, či budú semienka redkvičky. Možno si na nich pošmáknu slimejši??? :D

      Odstrániť
  2. slimáci... mně nelikvidují úrodu - o tu se nepokouším, ale kytky - tentokrát lupiny - tak moc bych je chtěla, ale jak koupím malou sazeničku nemá šanci - obsypaná posypem, ostrýmí kamínky - všechno marný - tak na noc přiklápím sklenici od kompotu, ale stejně si myslím, že nepřežijí ;(
    na kov (ale nejsem si jistá, na jaký funguje) bych zkusila Sidol/Sitol - ale je to stejně s houbičkou...
    Květinka - to to letí... ať se jí daří! ;)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Slimáci sú babráci, ničia celú úrodu - kvetina či zelenina, je to pre nich pekná psina, keď si môžu odhryznúť.
      Hubka, nehubka...to nevadí. Keď to nebude treba drhnúť hodiny ale len pár minút, tak to pomôže. Ale ktooovie, kedy sa dostanem k takýmto malichernostiam. :D
      Ďakujeme. Veruže to letí. Sme boli v nedeľu na oslave 50tky. No a som si uvedomila, že tiež slávime...nepočítame síce roky, ale dni. :D

      Odstrániť

Ďakujem za návštevu, milé slovo a prajem príjemný čas. :)