utorok 11. marca 2014

Tak už to vyzeralo nádejne.


Že sa dokončí spálňa - zloží podlaha a kúpi posteľ. A máme konečne hotovo. Aspoň tak nahrubo .. lišty okolo stien a podobné detaily by sa dorábali za behu. Ako aj aspoň umytie skríň od nánosov prachu z rekonštrukcie.
No ale...keď sme cez víkend v obchodoch videli tie ceny postelí (a mne sa samozrejme najviac páčila posteľ za najviac peňazí :D), muž vymyslel, že si ju vyrobíme.
Čo vám budem vravieť. Vlasy mi dupkom vstali. Už pred dvoma týždňami som sa vytešovala nad poslednými dverami, ktoré som lakovala, že mám hotovoooo. A teraz taká podpásovka. :))) Chichichi. Nebola som a ešte stále nie som z toho nadšená. Ale nechcela som hatiť manželove kutilské chute, tak som ho nechala naštudovať jak atď. A zároveň som sa zmierila jednak s tým, že s naším vybavením to nebude úplne perfektné, ako aj s tým, že zas musím lakovať. :D
V pondelok sme boli v obchode, kúpili dosky, hranoly (presadila som si pár hrubších - pre istotu :D), no a večer mužíček skompletoval hrubú kostru. (Hrôza z nerovností po pílení odpadla, nakoľko nám potrebné rozmery narezali priamo v obchode. Aspoňže to. :) ) Aby sa zistilo, či to nejako pôjde. Nech zbytočne nelakujem, že keby sa náhodou nezadarilo, ta škoda laku i povetria (dosky by sme spálili :) chacha).
V pozadí na zemi netrpezlivo čaká podlaha. Abo iba ja som netrpezlivá???
Nuže, do lakovania, priatelia.

A aby ste si nemysleli, v kuchyni mávam naďalej experimentátorske chvíle. Chlieb síce po treťom pokuse spadá do "bežných" receptov (až na to miesenie a obavy z nedopečenia), ale také Kordické rezy! to bola zas novinka z kuchárskej knihy po mame. Fotka sa nejako nestihla uskutočniť, tak pridávam len samotný recept:
Cesto: 3 žĺtka, 15 dkg prášk. cukru, 10 dkg kryšt. cukru, 1,5 dcl horúcej vody, 35 dkg polohr. múky, 1 prach do pečiva, sneh z 3 bielkov.
Krém: 1/8 masla, 30 dkg prášk. cukru, 1,2 kg tvarohu, 1 vanilkový cukor, citrónová šťava.
Postup: Urobiť karamel z kryštálového cukru, rozpustiť v horúcej vode a vychladnutý vliať k vymiešaným žĺtkom s práškovým cukrom. Pridať múku s prdopečom a vmiešať sneh z bielkov. Dať na vymastený a múkou vysypaný plech. Piecť postupne ako piškótu.
Toť vsjo, čo sa v recepise písalo. Klasika. Informácia pre Majušku, pri akých stupňoch sa to pečie, zase raz chýbala. A vetička Piecť postupne ako piškótu. ju dooosť vyviedla z rovnováhy. :D
Piekla som teda ako prišlo (návod k trúbe na piškótové cesto 170-180°C, 30-40 min), plech nerada zoškrabávam po pečení, tak som piekla na papieri. Neviem, či je to cestom alebo čím, ale po odkrojení koláč z papiera nešiel ako iné koláče. Každopádne, nezvaľujem to na piškótoidný typ cesta (ktoré možno treba odlepiť po upečení a nenechávať chladnúť na papieri, čo ja viem?), pretože aj chlieb mal problém vstať a presunúť sa na mriežku. Tak sa "teším", koľko takých lepivých príhod ma čaká (nový balík papiera).
A čo sa týka krému - dať ho na teplé či studené cesto? Babo raď. Vzhľadom na to, že som nestíhala, tak som ho ťapkala až na studené. :D Tvaroh som použila vaničkový, na vanilkový cukor som zabudla a práškový cukor som pridávala metódou pridaj, zamiešaj, ochutnaj a zváž opakovanie postupu.
A veselá príhoda z pečenia musí byť!! Maslo vytiahnuté z chladničky nezmäklo natoľko, aby šlo dobre vymiešať. Najprv som bola nervózna, že budú hrudky, ale potom som zajasala: mixér pomôže! Vybrala som ho, vsunula zmes do vhodnej nádoby, strčila stroj do elektriky a zapla... Skôr ako som chytila nádobu. :D Takže nádoba sa stihla párkrát úctyhodne pootáčať okolo svojej osi, kým sa moje reflexy prebrali a prštek prestal tlačiť na spúšť mašinky. Výsledok? Muž utekal po handru do kúpeľňe a stieral podlahu so slovami cca jaká drahocenná strata, kde udělali soudruzi z NDR chybu? - on tvaroh veľmi rád, ja som sa venovala zadžabanej kuchynskej linke. Musela som mixér veľmi ostentatívne položiť mimo, lebo ho hneď schoval do šuflíku, odkiaľ som ho vzápätí vyberala. Keďže sa čudoval, že mu dávam ešte šancu, musela som vysvetliť, že nehodu nezavinil výrobca ale moja (ne)schopnosť. :)))
Uznávam, že recept bez obrázku je vskutku fádny a nezaujímavý. Ale ktovie, či by ten koláčik v mojom prevedení niekoho zaujal. Cesto nebolo úplne liate a aj keď som sa snažila, nepodarilo sa mi ho rozotrieť rovnomerne na plech. Takže body za vizáž nebudú. Ale ten karamel cestu dodal zaujímavú chuť, to nemôžem zamlčať. Ako ani fakt, že takýto koláč je možno lepšie piecť na okamžité zjedenie. Inak sa tvaroh vysuší aj bez pečenia. Buď sa vsiakol do koláča alebo uschol. Netuším. Možno by ho ochránila nejaká prikrývka hlavy. Ktovie? Je príliš veľa receptov, ktoré musím ešte vyskúšať, tak neviem, či sa k nemu ešte stihnem vrátiť. :D

Koniec príhod a strastí! Majte sa sladko.

6 komentárov:

  1. Majo paráda, postel postavenou ny kyblíkách nikdo nemá:-))
    S receptem jsi mě zas pobavila:-))) Ale začátky jsou holt těžké:-)
    Krém se maže na vychladlý korpus. A když ti nejde sloupnout papír z piškotového plátu, polož na něj vlhkou utěrku. Ono nejlepší je ten papír sloupnout ještě za tepla:-)
    Jo a mixer mi taky někdy tancuje, nejsi sama:-))))
    A co šicí stroj?
    Ajka

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Tak aspoň niekoho pobavíme. :D
      Keby tá posteľ bola iba na kyblíkoch!!! Ale pri spaní budeme aj levitovať...si si nevšimla? :D
      Njn, napadlo mi, že tomu tvarohu asi neurobí dobre teplý podklad. Ale ako som písala...ani by som to nestihla. Koláč vychladol skôr.
      Písla som Ti mail s šijacou tematikou. :D
      Dobrú noc prajeM.

      Odstrániť
  2. Tak na tu postel jsem zvědavá, zatím to teda moc pohodlně nevypadá :-)))
    Co se týká tvého pracovního postupu s mixérem - rozhodně nejsi sama, také se mi občas stane, že neplánovaně uklízím celou kuchyň :-)))

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Bez obáv. Máme v pláne tam mať aj rošt a matrace. :)))

      Odstrániť
  3. Fuuha , takhle vlastníma rukama! to klobouk dolů! ;)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Klobúky si treba držať, strašne tu fučí. :D

      Odstrániť

Ďakujem za návštevu, milé slovo a prajem príjemný čas. :)