štvrtok 31. januára 2013

Každému čo jeho je !?

V lete často počúvam, že by sa nemalo piť/jesť studené, že si môžeme dovoliť maximálne vlažný čaj (prípadne vlažný nanuk?). No ale... v zime by sme nemali potom piť horúci čaj? Varené víno? :-o Vianočné trhy bez svařáku???? Ale no taaaaaak. Rozhodne málokedy mám v zime chuť na niečo ľadové. Väčšinou potrebujem zahriať a chlad mi pri tom nepomáha. :-)
Ľadové kvetinové výšivky sú pekné...

...ale pre mňa, zmrzlinu, iba z pohľadu v teple.

Vzhľadom na to, že som strašný zmrzliak (manžel niekedy potichu, niekedy s reptaním trpí fakt, že je skvelé ohrevné teleso :-) ), mám vskutku zriedka chuť na zmrzlinu počas chladných dní. Ale minule som sa nejako odhodlala skĺbiť príjemné s užitočným a pripravila na večer chladivý dezert. Naviedla ma na to kolegyňa v práci, keď sme neviem ako došli k tomu, že zmrazený banán rozmixovaný s kyslou smotanou je báječný. Debatovali sme na tému banán, kto ho má rád v akom stave. Výsledkom bolo, že mierne zelený, tvrdý je na "bežné" jedenie a prezretý na koktejly alebo práve na banánovú "zmrzlinu". No a keďže som zrovna nemala doma ani nezrelé, nieto ešte prezreté banány, ale mi schli na našom "barovom pulte" nejaké mandarínky a vedela som, že v chladničke mám jednu smotanu, ktorá už prosí o zjedenie, tak som postup pozmenila a vyrobila mandarínkovú "zmrzlinu". (Dnes je úvodzovkový deň!)
Mandarínky som ošúpala, rozdelila na mesiačiky, strčila do krabičky a dala do mrazničky. Asi na 2-3 hodiny. (No, boli tak polozmrznuté.) Potom som ich rozmixovala so smotanou. Na vrch som namlela čokoládu s cukrom (nejaký extra mlynček) a pohostila som svojho milého muža, ktorý prišiel zvonku a ... nepotreboval asi schladzovať. :-) Ale nesťažoval si a chutilo mu. I mne.
A aj keď sa možno nezdá...aké poučenie z tohto počinu vyplýva? Mandarínky na to asi nie sú zrovna najvhodnejšia surovina, nakoľko obsahujú veľa vody. Bolo to tečúce. :-) Recept ako taký však nezavrhujem a rozhodne plánujem vyskúšať s banánmi. Snáď to bude lepšie.

Takže takto nejako vyzerajú moje experimenty v kuchyni. Toto nebol ani prvý a predpokladám, že ani posledný. :-) Určite tu ešte nejaké pribudnú.